10/08/2023
Van Beslagkom naar B-Corp: Het Ontstaan van The Lekker Company
Geschreven door Dewi van de Waeter - oprichter van The Lekker Company.
Wij delen graag het verhaal van onze bescheiden start aan de keukentafel tot de groeiende B-corp onderneming die nu bekend staat als The Lekker Company, met zijn lekkere producten en toewijding aan duurzame verzorging. Bijna 10 jaar geleden begonnen we als "lekkerineenpotje", en we vertellen je graag over alle hobbels van het runnen van onze start-up en waar we nog naartoe willen.
Het Begin
In januari 2014 zat ik met een stapel recepten van Pinterest en 100 lege jampotjes aan mijn keukentafel. Ik had er net een vegan-challenge opzitten met mijn broer en kwam er bij de drogist achter dat het gemiddelde cosmeticaproduct onleesbaar is. Als je dan ook nog eens de ingrediënten Googled blijkt het ook heel normaal te zijn dat er dierlijke ingrediënten in je tandpasta of shampoo zitten. Ik was vegetarier sinds groep 6 en at zelfs geen snoepjes met gelatine, dus ik was redelijk geïrriteerd hoe moeilijk het was de ingrediëntenlijsten van verzorgingsproducten te ontcijferen. Mag ik soms niet weten dat ik mij was met varkensvet?
Als hobbyist maakte ik met ingrediënten uit mijn keukenkastjes zelf verzorgingsproducten: bodybutters met kokosolie en scrubs met koffie. Het was alsof ik een heerlijke appeltaart had gebakken met echte appels en kaneel, terwijl de wereld nog beperkt was tot diepvries appeltaart met E-nummers. Ik wist, hier moet ik iets mee doen. De norm voor verzorgingsproducten: plastic flessen vol water en onbegrijpelijke ingrediënten kon wel wat transparantie gebruiken.
De Droom: Een Webshop en 100 Verkooppunten
Ik droomde van een webshop met zelfgemaakte producten en had de ambitie om deze bij meer dan 100 verkooppunten in Nederland te krijgen. Alles moest vegan, plasticvrij en gemaakt zijn van ingrediënten die in een gemiddeld keukenkastje te vinden zijn. De KVK-inschrijving werd een feit en met behulp van professionele foto’s van mijn stiefvader ging de Etsy webshop snel live met de rare naam ‘lekkerineenpotje’ - die overbleef na een melige brainstormsessie met een vriendin.
Elk Potje met de Hand
In het begin was The Lekker Company een eenmanszaak, waarbij elk potje met de hand werd gevuld en soms zelfs persoonlijk aan klanten bezorgd. Naarmate de vraag toenam, werden extra handen noodzakelijk, dus hielpen vrienden, familie en 3 ZZP'ers regelmatig met het vullen van de potjes en het verkopen van de producten op markten in Utrecht. De productie groeide gestaag en de beslagkommen werden ingeruild voor emmers. De oorspronkelijke batches van 10 stuks bodybutters werden uitgebreid naar 50.
Positieve Reacties en Herkenning
Al snel ontvingen we veel positieve reacties van tevreden klanten die niet alleen van de producten genoten, maar ook het concept van milieuvriendelijke verpakkingen omarmden. Vooral de deodorant werd populair en trok steeds meer terugkerende klanten.
Ik werd soms gekscherend ‘Dewi uit een potje’ genoemd.
Vier Jaar met Bijbaantjes
Ik werkte het eerste jaar nog als marketeer bij Albelli, maar iedere avond en in het weekend was ik alleen maar bezig met de potjes. Ik maakte rustig 70-urige werkweken. Mijn slaapkamer fungeerde als opslagruimte en in het weekend stond ik op markten, ongeacht het weer. Met aanmoediging van mijn toenmalige vriend en broer waagde ik de sprong om mijn baan op te zeggen en mijzelf 3 maanden te geven om van de onderneming te kunnen leven. Dit bleek een uitdaging; na die periode had ik nog vier jaar lang allerlei bijbaantjes om rond te komen. Ik herinner mij een moment dat ik bij een vergaderlocatie midden in de nacht de vuilnis weg aan het gooien was, als baan, en ik wel echt even twijfelde of ik de juiste keuze had gemaakt. De droom een industrie aan te pakken met mijn potjes leek wel een grap, wie dacht ik wel niet dat ik was.
De Albert Heijn Product Pitch
Een keerpunt kwam toen een vriend mij wees op de Product Pitch van Albert Heijn. Ik besloot me aan te melden en mocht uiteindelijk voor de jury pitchen, samen met 9 andere deelnemers. Mijn pitch was gericht op het aanbieden van duurzame verzorgingsproducten in de schappen van de supermarkt. Er was namelijk biologisch kattenvoer, ecologisch toiletpapier, maar nog geen enkel duurzaam verzorgingsproduct te vinden bij Albert Heijn. Ik behaalde de tweede plek, waardoor ik plek op het schap en coaching kreeg voor levering aan een grote retailer, evenals een marketingbudget om een pagina-grote advertentie in de Allerhande te plaatsen.
De Stap naar Grote Retail
Groot feest natuurlijk, totdat ik de volgende dag besefte welke opdracht me stond te wachten. Ik had een assortiment van 20 producten in glazen potten, en had drie schapplekken bij AH. Dit was het moment dat Feddo aan boord kwam om te helpen bij dit proces. We waren het over eens: we kozen voor de deodorant. Met pijn in mijn hart nam ik afscheid van mijn voetenbadjes, lippenbalsems en haarmaskers,
Om aan de eisen van de grote retail te voldoen, moesten de deo-recepten worden verbeterd en labtests worden uitgevoerd. Ik verbeterde mijn recepten wederom met behulp van Pinterest en testte alles op vrienden en familie.
Op het Schap bij Albert Heijn
Na het verbeteren van het product en een nieuw ontwerp stonden de verbeterde deodorants van The Lekker Company in de schappen van meer dan 400 Albert Heijn-winkels. Dit was een fantastisch moment, maar ook een beetje eng, want als de verkoop niet zou slagen, konden ze binnen een jaar weer uit het schap worden gehaald. Om de grote mijlpaal te vieren zijn Feddo en ik naar een filiaal in Utrecht gegaan om champagne te drinken.
Familie en Vrienden Helpen Mee
De deodorants verkochten drie keer beter dan verwacht, en om aan de toenemende vraag te voldoen, moest de productie opgeschaald worden. Op een gegeven moment kwam er een grote bestelling binnen die we niet meteen konden leveren. Met behulp van een producent en de volharde inzet van familie en vrienden, slaagde we erin om de bestelling op tijd af te handelen. Wekenlang heeft de mijn woonkamer vol gestaan met pallets en hebben we met man en macht doosjes gevouwen en stickers geplakt. Maar mét resultaat., we konden net op tijd aan de levering voldoen. Dit is een van mijn meest stressvolle en mooiste herinneringen, we waren echt bang alles te verliezen, en hoe iedereen om mij heen te hulp schoot was echt ontroerend.
Van Lekkerineenpotje naar The Lekker Company
Met het oog op internationale ambities en de behoefte aan een naam die internationaal goed uitgesproken kon worden, werd "lekkerineenpotje" omgedoopt tot "The Lekker Company." De naam is nog steeds enigszins verwarrend, maar het is een knipoog naar het begin en onderstreept de Nederlandse oorsprong. Met de naamswijziging werd ook The Lekker Foundation opgericht, waarmee 1% van de omzet wordt gedoneerd aan wisselende goede doelen, zoals de strijd tegen plastic, steun aan gezinnen in armoede en het planten van bomen met Trees for All.
Van Merk naar B-corp
Duurzaamheid staat centraal bij The Lekker Company, en we gebruiken uitsluitend natuurlijke en vegan ingrediënten om een minimale ecologische voetafdruk te garanderen. Om ons te onderscheiden en te streven naar sociale en duurzame normen, besloten we met het team om een B-corp te worden, een certificaat voor alleen de meest sociale en duurzame bedrijven. Met een score van 104,1 wisten we dit certificaat te behalen. We zijn erg trots in een rijtje te staan met o.a. Seepje, Tony’s Chocolonely en Patagonia.
Van Deo-merk naar Verzorgingsmerk
Hoewel we inmiddels vooral bekend zijn als deo-merk, realiseerden we ons dat de missie groter was. We willen de hele badkamerroutine verduurzamen met fijne, natuurlijke producten. Daarom voegden we oceaan-vriendelijke zonnebrand, natuurlijke lippenbalsem en superzachte hand & body bars toe aan het assortiment. Terug naar de roots.
De toekomst
De Toekomst
Ondanks we blijven groeien en uitbreiden, blijven we trouw aan onze waarden en missie. Met innovatie, toewijding en passie zullen we een blijvende impact maken in de verzorgingsindustrie. We hopen als team te laten zien hoe het ook anders kan: 100% natuurlijk, zonder plastic en gewoonweg lekker.
De Droom
Terugkijkend op bijna 10 jaar lekker ben ik erg trots dat we met het team de 2e best verkopende natuurlijke deodorant van Nederland hebben gemaakt. En de hele industrie lijkt ook flink te bewegen, je ziet steeds duidelijkere labels op cosmetica en ook veel meer duidelijkheid wanneer een product vegan is (helaas nog niet wanneer dit het niet is).
We knijpen onszelf af en toe nog, dat we er na al die regenachtige kerstmarkten nog zijn, en serieuze retailers aan ons hebben weten te binden. De toekomst is mooi - en transparant,
Het huidige kern-team, bestaande uit Daan, Iris, Feddo en ikzelf, koestert ook een gezamenlijke droom. We hopen ooit een grachtenpandje in Utrecht te bezitten, met beneden een flagshipstore en boven een kantoor. Een papier-maché replica van dit pandje, gemaakt als Sinterklaassurprise, staat nu op ons kantoor als herinnering aan deze toekomstige droom.